Työnohjaus luo pohjaa paremmalle työelämälle, sujuvammalle vuorovaikutukselle sekä työn imun ja tuloksellisuuden lisääntymiselle.
Työnohjaus on oppimisprosessi, joka koostuu useista tapaamiskerroista. Prosessille asetetaan tavoite, joka tukee yhteisön tai yksilön toimintaa. Tapaamisten aikana käsitellään avoimesti ja luottamuksellisesti työhön ja työyhteisöön liittyviä asioita ja kokemuksia. Keskustelujen avulla jäsennetään erilaisia näkökulmia yhdessä koulutetun ohjaajan kanssa. Työnohjauksen tavoitteena on löytää ratkaisuja, jotka parantavat työn sujuvuutta ja edistävät ammatillista oppimista. Lopuksi prosessin tuloksellisuutta arvioidaan suhteessa asetettuihin tavoitteisiin. Työnohjausta voidaan hyödyntää kaikilla toimialoilla työntekijän ammattista tai tehtävästä riippumatta. Organisaatiomuutosten yhteydessä työnohjaus tarjoaa tukea ja auttaa työntekijöitä sopeutumaan muutoksiin.
Organisaatioissa, joissa työnohjausta on toteutettu, on havaittu positiivisia vaikutuksia muun muassa seuraaviin tekijöihin:
- Työn laatu, tehokkuus ja tavoitteiden selkeys
- Muutoskyky ja oppiminen
- Työn tuloksellisuus
- Työntekijöiden ammatillisen identiteetin ja perustehtävän kirkastuminen
- Työssä jaksaminen ja poissaolojen väheneminen
- Työyhteisön ilmapiirin parantuminen
- Esihenkilötyön ja johtamisen kehittyminen
- Yhdessä ohjautuminen ja kehittäminen
- Tiimien ja työyhteisöjen yhteistyö ja toimivuus
Työnohjaus lisää vuoropuhelua organisaation sisällä, yksilön oman identiteetin ja voimavarojen käyttöä sekä jäsentää organisaation strategioita, kulttuuria ja yhteisiä tavoitteita.
Työnohjauksen käytännöt
Työnohjaustapaaminen kestää yksilötyössä tyypillisesti 60-90 minuuttia ja ryhmätyöskentelyssä 90-120 minuuttia, ryhmän koosta ja tavoitteista riippuen. Se on prosessimaista työskentelyä, joka koostuu useista tapaamisista. Aluksi voidaan sopia 3-5 tapaamista, jonka jälkeen jatkoa arvioidaan yhdessä. Tapaamisia on yleensä 4-5 viikon välein, mutta yksityiskohdat sovitaan aina tapauskohtaisesti.
Työnohjauksen muodot
Eri työnohjauksen muodot palvelevat erilaisissa tilanteissa:
- Yksilöohjaus tarjoaa mahdollisuuden henkilökohtaiseen, räätälöityyn ja intensiiviseen keskusteluun luottamuksellisessa ympäristössä. Tämä lähestymistapa keskittyy yksilön tarpeisiin ja tavoitteisiin, mahdollistaen syvällisen henkilökohtaisen kasvun ja kehityksen.
- Yhteisötyönohjaus tukee työyhteisöä konkreettisella tavalla. Se vahvistaa tehokasta vuorovaikutusta, tiimityötä, keskinäistä kunnioitusta ja yhteisöllisyyttä. Tämä ohjausmuoto auttaa ymmärtämään ja huomioimaan toisia, löytämään yhteisön epäkohtia ja ottamaan vastuuta niiden parantamisesta.
- Ryhmätyönohjaus korostaa vertaistuen voimaa. Ryhmä voi koostua saman alan ammattilaisista, kuten yrittäjistä, johtajista tai asiantuntijoista, jotka jakavat toistensa haasteet ja kokemukset. Yhteisen dialogin kautta ryhmän jäsenet voivat kehittää omaa työtään vertaistensa parissa, mikä on sekä voimauttavaa että motivoivaa. Voit ehdottaa rohkeasti ryhmää oman alasi ammattilaisista.
Toimin Pohjois-Savon alueella STOryn aluekoordinaattorina.
Minulla on voimassa puitesopimus Pohjois-Savon Hyvinvointialueen kanssa.