Coaching vapauttaa potentiaalisi, kehittää johtamistaitojasi ja auttaa saavuttamaan liiketoiminnalle kestäviä tuloksia
Systeemisen Business & Team coachingin ytimessä ovat työelämän ilmiöt, ja tavoitteet määritelläänkin usein työn, työsuorituksen tai ammatillisen kehittymisen kautta. Tämä lähestymistapa lisää coachattavan tietoisuutta ja vaikutusmahdollisuuksia omaan työhönsä, mikä edistää ammatillista kasvua. Systeemisen Business coachingin kolme peruspilaria ovat tavoitteista ohjautuva lähestymistapa, ilmiöiden ja suhteiden tutkiminen sekä suhteisiin vaikuttaminen.
Business Coaching
Business coaching on suunnattu erityisesti johtajille, esimiehille, asiantuntijoille ja yrittäjille, jotka haluavat kehittää johtamis- ja liiketoimintataitojaan sekä henkilökohtaista suorituskykyään. Tilanteita, joissa business coaching on erityisen hyödyllinen, ovat esimerkiksi:
- Johtamistaitojen kehittäminen: Parantamalla johtamiskykyä, päätöksentekoa, vuorovaikutustaitoja ja tiimien johtamista.
- Uudet roolit ja vastuut: Kun henkilö siirtyy uuteen rooliin tai tehtävään, erityisesti johtamis- tai esimiestehtävään, ja tarvitsee tukea sopeutuakseen ja menestyäkseen.
- Suorituksen parantaminen: Henkilökohtaisen suorituskyvyn ja tehokkuuden parantaminen, esimerkiksi ajanhallinnan, priorisoinnin ja stressinhallinnan osalta.
- Henkilökohtainen kasvu ja kehitys: Ammatillinen ja henkilökohtainen kasvu, itsetuntemuksen lisääminen ja urakehityksen tukeminen.
Team Coaching
Tiimeissä on valtavasti hyödyntämätöntä potentiaalia. Team coaching keskittyy tiimien ja työryhmien kehittämiseen ja yhteistyön parantamiseen. Se on erityisen hyödyllistä seuraavissa tilanteissa:
- Tiimiyhteistyön parantaminen: Tiimin jäsenten välisen yhteistyön ja kommunikaation parantaminen, esimerkiksi uusien tiimien muodostamisvaiheessa tai ristiriitojen ratkaisemiseksi.
- Yhteisten tavoitteiden asettaminen: Tiimin yhteisten tavoitteiden määrittely ja saavuttaminen sekä tiimin suorituksen parantaminen.
- Muutostilanteet: Kun tiimi kohtaa merkittäviä muutoksia, kuten organisaatiouudistuksia, strategisia muutoksia tai uusia toimintatapoja, ja tarvitsee tukea sopeutuakseen ja toimiakseen tehokkaasti.
- Tiimien kehittäminen: Tiimin jäsenten osaamisen ja potentiaalin kehittäminen sekä tiimin kokonaisvaltaisen suorituskyvyn parantaminen.
- Innovaatio ja luovuus: Tiimin tukeminen innovatiivisten ratkaisujen ja luovien ideoiden kehittämisessä.
- Sitoutuminen ja motivaatio: Tiimin jäsenten sitoutumisen ja motivaation lisääminen sekä vahvemman tiimihengen rakentaminen.
Teamcoachausta käytetään tyypillisesti akuuttien haasteiden ratkaisemiseen tai esimerkiksi työhyvinvoinnin heikentymisen merkkien ilmetessä. Kuitenkin jos työyhteisössä ei ole mitään akuuttia ongelmaa, voidaan työskentelyssä keskittyä vahvistamaan niitä toimintamalleja, rakenteita tai yhteistyön prosesseja, jotka antavat työyhteisölle välineitä ennakoida, ennaltaehkäistä ja käsitellä mahdollisia työperäisiä haasteita.
Coachingin käytännöt
Coaching on tavoitteellinen prosessi, jossa coach auttaa asiakasta tai tiimiä asettamaan ja saavuttamaan tavoitteita kysymällä, kuuntelemalla, haastamalla rajoittavia uskomuksia ja auttamalla asiakasta tarkastelemaan eri vaihtoehtoja. Coachingin tavoitteet määritellään yhdessä coachin, coachattavan sekä organisaation HR tai esihenkilön kanssa ennen varsinaisia tapaamisia. Tavoitteiden määrittely varmistaa, että kaikki osapuolet ovat samalla kartalla siitä, mihin coachingissa pyritään vaikuttamaan. Istuntojen sisältö on luottamuksellista ja jää vain coachin ja coachattavan/tiimin väliseksi.
Tapaamisia on tyypillisesti 3-5 kertaa riippuen tavoitteesta.
Olen Suomen Coaching-yhdistys ry:n ja EMCC Finland ry:n jäsen.